fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut
Liberální institut

1918–2018: Sto věcí, na které můžeme být po sto letech pyšní

0

Sto let od založení Československa spousta z nás vzpomíná na to špatné. Podívejme se ale na sto krásných zpráv. Od zdraví, přes naše peněženky, až po životní prostředí. Některá data pro naši zem neexistují, ale dají se odhadnout z vývoje zemí okolních a ostatně celého světa, na kterém je čím dál tím lépe. Tady je prvních sto věcí, které mě napadly.

Je nás víc. Žijeme mnohem déle. Máme nižší kojeneckou úmrtnost. Máme nižší úmrtnost dětí do 5 let. Umírá méně matek po porodu. Nemoci jsou pro nás méně nákladné. Jako první země na světě jsme vymýtili dětskou obrnu. Máme lepší zdravotnictví. Máme více lůžek. Máme více lékařů.

Pivo je levnější. Skoro všechno je levnější. Protože vyděláváme mnohem více. Jsme si rovnější v příjmech. Méně lidí žije v extrémní chudobě. Charity dostávají mnohem více peněz. Pomáháme mnohem více lidem v zahraničí. Pracujeme méně hodin ročně. Máme více dovolených. Pracujeme v lepších podmínkách.

Energie jsou mnohem levnější. Používáme je šetrněji. A máme je mnohem více z obnovitelných zdrojů. Máme více lesů. Výjimečně máme doma otevřený oheň. Můžeme si více hodin denně svítit za mnohem méně peněz. Při přírodních katastrofách se zraní méně lidí. A méně jich umírá. Produkujeme více masa. A šetrněji.

Vymysleli jsme a objevili spoustu úžasných věcí. Polarografii. Kontaktní čočky. Silonky. Remosku, Vatrtovu konstantu. Bože, měli jsme Antonína Holého! Vymysleli jsme semtex. Záchytky. Járu Cimrmana.

Méně lidí má hlad. Jíme více. Více lidí má přístup ke kanalizaci. Více lidí má přístup k pitné vodě. Máme méně nemocí z vody. Jsme vyšší. Potřebujeme k tomu všemu méně lidí v zemědělství. Protože výnosy v zemědělství jsou mnohem vyšší. A tak je jídlo levnější. A existuje v mnoha dříve nevídaných podobách, přestože jsme si zachovali naše tradiční recepty.

Nepopravujeme. Jsme méně násilní. Méně se vraždíme. Děti téměř vůbec nepracují. Jsme méně násilní k dětem. Vychováváme je více slovem a méně rákoskou. Více dětí chodí do školy. Více dětí dokončí školu. Máme více středoškolsky vzdělaných. Mámě více vysokoškoláků.

Více utrácíme za zábavu. Více utrácíme za cestování. Více nás pracuje ve službách. Méně nás pracuje v dolech a továrnách. Gramotnost je vyšší. Máme více učitelů. Utrácíme více za výzkum. Jak ve veřejném, tak soukromém sektoru. Lidé méně věří státu. Utrácíme více za vzdělání. Šest rodáků z Prahy získalo Nobelovu cenu.

Více dovážíme a vyvážíme. Cestování je levnější. Více cestujeme do zahraničí. Více turistů jezdí k nám. Obecně více cestujeme. Máme automobily. Lítáme letadly. Máme více silnic a dálnic. Prozkoumali jsme celý svět. Zikmund a Hanzelka.

Ženy se všeobecně mají lépe. Ženy mají volební právo. Ženy jsou v čele velkých firem. Více žen je ve vědě. Ženy jsou v čele politiky. Více žen studuje. Ženy mají snazší se rozvést. Ženy jsou méně závislé na mužích. Muži a ženy mají bližší příjmy. Ženy více pracují v zaměstnání a méně doma.

Přežili jsme všechno. Máme češtinu. Vydržela nám koruna. Máme vlastní kulturu. Přežili jsme Hitlera. Přežili jsme socialismus. Přežili jsme měnovou reformu. Přežili jsme dvě světové hospodářské krize. Přežili jsme všechny ty politiky, které jsme po revoluci nevolili. Přežijeme všechno, jsme Češi.

Sdílej

O Autorovi

mm

Dominik Stroukal je programovým ředitelem Misesovy akademie Liberálního institutu, hlavním ekonomem Platební instituce Roger. Je vedoucím katedry ekonomie na VŠ CEVRO institut, je autorem několika knih, provází podcastem Business Speak týdeníku Ekonom, pořadem Kdo to platí? na MALL.TV, je šéfredaktorem časopisu Trade-off, managing director odborného časopisu New Perspectives on Political Economy, ekonomickým poradcem SatoshiLabs a vede společnost bit agency. Má doktorát z ekonomie z Vysoké školy ekonomické, vedle které vystudoval také mediální studia na Univerzitě Karlově.

Comments are closed.