fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut
Liberální institut

Lidové noviny: Itálie může na hedvábné stezce jen vydělat

0

Lidové noviny, 1. 4. 2019, s. 12

Bohužel neumím předpovědět, zda se sliby velkých budoucích investic budou realizovat, nebo ne. Nemám na to ani žádný odhad, čínský režim nepovažuji za věrohodný.

Mohu ale říct dvě věci. Za prvé, Itálie je vázaná společnou obchodní politikou Evropské unie. Nesmí sama o sobě s Čínou uzavřít dohodu o volném obchodu nebo strategickou dohodu o ochraně investic. Obojí má v režii EU a Itálie se na veřejných fórech ani nesmí vyjadřovat v rozporu s obchodní politikou Unie, protože je vázaná „loajální spoluprací“, jak se píše ve Smlouvě o EU.

Za druhé, Itálii by stejně jako jiným zemím pomohlo, kdyby liberalizovala některé stavební a pracovní regulace a umožnila čínským gastarbeiterům realizovat investice stejnou rychlostí, jako to umí doma v Číně. V neevropských zemích se to daří, ale evropský sociální model – za který si mohou členské státy EU samy, ale Brusel jej podporuje například směrnicí o pracovní době –, se staví proti tomu.

Třeba se ale čínským investorům podaří posílit italskou ekonomiku i navzdory výše uvedeným handicapům.

MARTIN PÁNEK
ředitel Liberálního institutu

Sdílej

O Autorovi

mm

Martin Pánek je ředitelem Liberálního institutu a bývalým šéfredaktorem Laissez Faire. V minulosti pracoval jako poradce v Evropském parlamentu a je autorem knih Kompletní slepice a Částečná kráva.

Comments are closed.