fbpx
Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut
Liberální institut

Lednové ohlédnutí: Kryptoměny a svátky ve Spotify

0

Marek Numerato opět stručně pro Libinst.cz komentuje dění posledních týdnů a odkazuje na zajímavé články k přečtení.

Se zajímavým benefitem přišel švédský provozovatel streamovací služby Spotify. Protože jeho zaměstnanci tvoří velmi multikulturní prostředí, mohou si místo oficiálních státních svátků brát volno v libovolný den, který více vyhovuje jejich přesvědčení.

Když se hoteliéři vyjadřují ke službě Airbnb, zaznívají obvykle slova plná křivdy a hněvu. Gorjan Lazarov, ředitel řetězce OREA Hotels & Resorts, však ve Forbesu nečekaně překvapil. Ve sdílené ekonomice totiž nevidí nekalého konkurenta, ale spíše příležitost, jak posunout hotelový průmysl k lepšímu.

Uplynulý měsíc se nesl ve znamení kryptoměnového šílenství. Závratný růst hodnoty Bitcoinu a dalších altcoinů rozvířil zájem médií a veřejnosti o toto téma. Na Lupě vyšel velmi zajímavý rozhovor s viceguvernérem ČNB Mojmírem Hamplem. Hampl shrnul postoj centrální banky ke kryptoměnám do hesla nepomáhat, nechránit, neškodit, nevodit za ruku.

Pokud se chcete dozvědět o tématu kryptoměn více, již brzy se budete moci začíst do druhého aktualizovaného vydání publikace s názvem Bitcoin: Peníze budoucnosti. Autoři Dominik Stroukal a Jan Skalický rozeberou historii a ekonomii kryptoměn. Kniha poslouží jako stručná příručka pro úplně začátečníky. Vznik knihy můžete podpořit již nyní na webu http://www.penizebudoucnosti.cz/. Posléze ji získáte jako první.

Než se pustíte do investic či hraní si s kryptoměnami, možná také neuškodí přečíst si tento dlouhý seznam tzv. altcoinů, které již zanikly.

Zatímco si kryptoměny razí cestu mezi lidi, stále častěji se vytrácí z našeho světa hotovost. New York Times se v tomto článku podíval na příběhy lidí, kterým úbytek hotovosti působí problémy. Jde o lidi zaměstnané ve službách, kde je odměna do velké míry závislá na dýškách. Nicméně, jak je v samotném článku uvedeno, problém mizející hotovosti by v tomto případě mohly vyřešit aplikace, jež umožňují vyplácení dýška s pomocí chytrých telefonů. Spousta takových aplikací již dnes existuje. Zbývá jen dostat je mezi lidi.

Rok 2017 byl nejbezpečnějším rokem v historii civilního letectví. Navzdory rostoucímu počtu letů se nehod stalo 9 a zemřelo při nich 67 lidí. Více v článku na webu Českého rozhlasu. Z trochu jiných čísel vychází tento článek na Independentu, avšak pozitivní trend potvrzuje. Rozebírá však i faktor štěstí (např. úspěšné nouzové přistání Airbusu se zničeným motorem a stovkami pasažérů na palubě) či stále zaostávající bezpečnostní podmínky u letů v subsaharské Africe.

Rekordy v roce 2017 trhala i česká charita. Češi jsou rok od roku štědřejší. Na charitativní účely bylo nashromážděno 7,5 miliardy korun.

A chvála roku 2017 ještě jednou. Na webu HumanProgress.org je k nalezení výběr vědeckých objevů, inovací apod., které v uplynulém roce posunuly lidstvo zase o krok dále.

Sdílej

O Autorovi

Marek Numerato vystudoval politologii na FSV UK a je stálým spolupracovníkem Liberálního institutu. Věnuje se vzdělávání a sportu.

Comments are closed.