Svoboda jednotlivce, volný trh, malý stát a mír
Liberální institut

Otevřený dopis lidem v Hongkongu

Od členů sítě think-tanků Economic Freedom of the World Network

My, níže podepsaní členové sítě think-tanků Economic Freedom of the World Network stojíme s lidmi v Hongkongu v době, kdy jsou jejich práva a svobody ohrožována politikou Komunistické strany Číny.

Hongkong byl po druhé světové válce zdevastován, avšak díky tomu, že svým lidem zaručoval nejvyšší úroveň ekonomické svobody ve světě, vyrostl Hongkong do jednoho z nejvíce prosperujících míst na naší planetě. Růst kvality života byl ohromující. V roce 1950 měl Hongkong zhruba průměrnou výši HDP na hlavu, mírně přes 2000 dolarů (v konstantní kupní síle amerického dolaru z roku 2010), v roce 2018 dosáhl hongkongský HDP na hlavu 40 000 dolarů, čtyřnásobku světového průměru. OECD, zformovaná v roce 1961, měla tehdy třikrát vyšší průměrný příjem na hlavu, dnes jsou rovnocenné.

Občanská a osobní svoboda také vzkvétala, protože obyvatelé Hongkongu nebyli závislí na vládě nebo jiných silných hráčích, a byli chráněni silnou a nestrannou vládou práva. Obyvatelé Hongkongu nakonec podle žebříčku Human Freedom Index dosáhli nejvyšší osobní svobody na světě. Ten zahrnuje ochranu a bezpečnost, právo přidávat se k politickým organizacím, svobodu projevu, svobodu tisku, svobodu používat internet a svobodu určit si vlastní identitu. Čína bohužel svým občanům mnoho z těchto základních lidských svobod neposkytuje.

Hongkong je nejvíce podnikavá společnost na světě, nové firmy zde vznikají nejrychleji na světě – 28,6 firem na tisíc obyvatel v produktivním věku. Pro srovnání, průměr zemí OECD je 3,8 a světový průměr 1,5. V žebříčku Human Capital Index, který sestavuje Světová banka, je Hongkong na čtvrtém místě se skóre 0,822. Opět pro srovnání, průměr zemí OECD je 0,751 a světový průměr 0,567.

Aby byl hongkongský zázrak ochráněn, souhlasila Čína při britském předání v roce 1997, že ekonomický a politický systém se v Hongkongu nezmění v příštích padesáti letech. Tedy že Čína bude respektovat princip „jedna země, dva systémy“. Během posledních několika let se Čína snaží odebrat Hongkongu jeho dlouho udržovaný status jednoho z nejsvobodnějších míst na světě, čímž princip „jedna země, dva systémy“ podkopává.

Nyní Čína nařídila rozsáhlé zatýkání disidentů a 30. června schválilo Všečínské shromáždění lidových zástupců bezpečnostní zákon, který útočí na hongkongské svobody a na hongkongský základní zákon (což je v podstatě svobodu chránící ústava) a kterým obešli Legislativní radu Hongkongu. Ačkoliv Čína ještě nezveřejnila detaily, zamýšleným důsledkem tohoto zákona bude umožnit úřadům z pevninské Číny potlačit svobodu v Hongkongu a rozšířit absolutní vládu Komunistické strany Číny.

Pro-demokratičtí protestující, mladí a staří, Číňané a mnoho dalších skupin, které obývají Hongkong, demonstrují za zachování svých svobod a nadějí pro budoucnost svých dětí a vnoučat. Stojíme s hongkongskými lidmi ve chvíli, kdy se pokoušejí ochránit své svobody a svá práva a věříme, že silná odpověď zbytku světa je kritická.

S úctou

Niels Veldhuis
President
The Fraser Institute, Canada

Martin Pánek
ředitel
Liberální institut, Česká republika

a další signatáři

Sdílej

O Autorovi

mm

Liberální institut je nejstarší český liberální think-tank. Naším cílem je propagace myšlenek svobody jednotlivce, volného trhu, minimální vlády a míru.

Comments are closed.